neděle 10. srpna 2014

Letní speciál: Marinády! / Summer special: The marinades!

Letní prázdniny jsou za půlkou, ale stále ještě není všem dnům konec a tak si ještě chvíli můžeme užívat letní počasí, volnější atmosféru v práci a pár týdnů bez školy. Sama ještě při zaměstnání dálkově studuji, takže prázdniny si užívám v tom pravém slova smyslu. A jak vnímáte prázdniny vy?






Dneska jsem si pro Vás připravila speciál na téma marinády. Kečup, olej, grilovací koření, kari, paprika, sójová omáčka, to je taková ta klasika, kterou jsem na maso patlala v patnácti J Teď už jinak, tak jdeme na to:

Česnekovo-bylinková marináda
Čerstvé bylinky – Bazalka, Oregano, Rozmarýn, Tymián (v horším případě můžete použít sušené)
Šťáva z citronu
Česnek
Olivový olej

Část bylinek (1/3) otrháme od stonků a část (2/3) necháme v celku, česnek nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme, nasypeme otrhané bylinky a mezi jednotlivé plátky masy vkládáme plátky česneku a bylinky celé. Zakapeme citronovou šťávou a zalijeme olivovým oleje. Na víkendové grilování doporučuji naložit ve čtvrtek večer, maso hezky natáhne chuť.



Medovo-hořčičná marináda (na 500-750g masa)
 1 lžíce medu
1 lžíce hořčice (tu kterou máte rádi J)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička uzené papriky
Špetka chilli

Vše smícháme dohromady a nalijeme, na maso. Rovnoměrně rozprostřeme. Na víkendové grilování stačí naložit den, či několik hodin předem.

Většinou nakládám více druhů masa – kuřecí, vepřové a někdy i hovězí. Momentálně mám v lednice od včerejšího večera naložené hovězí a vepřové v česnekovo-bylinkové marinádě a kuřecí kousky s cibulí a paprikou na špízy v medovo-hořčičné marinádě. Během červencové dovolené jsem měla masíčko naložené v opačné kombinaci a bylo také chutné. Takže vždy podle aktuální nálady.

Marinády jsou univerzální, ale všeobecně platí, že u té česnekovo-bylinkové vynikne chuť masa mnohem více, takže doporučuji na hovězí steaky, kuřecí prsíčka a vepřovou panenku. Medovo-hořčičnou doporučuji na masové mixy na špízy, kuřecí stehenní plátky, kuřecí křidýlka a paličky, vepřovou krkovičku.



Dobrou chuť V.

P.S.: Tipy na jiné marinády uvítám v komentářích :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat