pondělí 2. března 2015

ALPRO k snídani, svačině, obědu i večeři / ALPRO for breakfast, snack, lunch and dinner



Dnes přicházím s tak trochu jiným typem příspěvku, než na který jste zvyklí. Ale o recepty Vás rozhodně neochudím, nebojte a čtěte dále J.

Před nějakou dobou jsem se zapojila do ALPRO výzvy na Blogerky.cz. Úkolem výzvy bylo napsat komentář, proč ten či onen daný blogger/ka by se měl stát „testovačem“ jedné sady jejich produktů. Jelikož některé z ALPRO produktů mají v naší domácnosti stálé místo, výzva mě zaujala na tolik, že jsem přidala svůj komentář a co se nestalo můj blog byl spolu s několika dalšími vybrán.

Ještě než se pustím do samotné recenze, chtěla bych tímto příspěvkem poděkovat za projevenou důvěru a zároveň říct, že jsem ráda, že moje první spolupráce je právě s touto značkou.

Bylo, nebylo, před více jak rokem jsem dala vale kravskému mléku a přešla jsem na sójové. Proč a jak se to vlastně stalo? Nemám žádnou potravinou intoleranci, nejsem vegan ani vegetarián, mým jediným problémem v té době byla diagnóza PCOS. O tom, co je PSOS si můžete přečíst ve starším článku. Jelikož v naší zemi není dle mého názoru dostatek informací k tomuto onemocnění, začala jsem brouzdat po zahraničních serverech. Kromě užitečné příručky, studií a internetových skupin jsem narazila na sporné diskuze o prospěšnosti sóji.



Věc se má tak, že v současnosti se míjí dva názory na konzumaci nefermentované sóji (ta co neprošla procesem zkvašení – např. sójová mouka, sójové boby, sójové maso, aj.) Jeden z názorů je takový, že konzumace sóji, a produktů v této podobě není zdraví prospěšná, vzhledem k obsahu údajně škodlivých složek, kterých se dá z té největší části zbavit právě fermentací. Mezi tyto složky patří FYTOESTROGENY.

FYTOESTROGENY jsou látky rostlinného původu, jejichž struktura a velikost molekuly je podobná estrogenům, a tak mohou různými mechanizmy ovlivňovat estrogenní stav organizmu. Zda-li pozitivním, či negativním účinkem zatím nebylo prokázáno. Logickou úvahou jsem došla k závěru, že přírodní hormon, na bázi estrogenu (který je v ženském těle tím dominantním, což u PSOS právě nebývá) by mohl být mému tělu prospěšný a mohl by tak směle oponovat vyšším hladinám testosteronu.

Našla jsem samozřejmě i pozitivní články, např. Gynekologicko-porodnické kliniky LF UP a FN, Olomouc a předních docentek, doktorek, atd, které zastávali názor, že by fytoestrogeny mohli sloužit při léčbě menopauzálních obtíží a jako alternativa hormonální substituční léčby.

Vzhledem k tomu, že podíl na zhuntování mého zdravotního stavu v tomto směru přidávám i hormonální antikoncepci, rozhodla jsem se jít přírodní cestou a dát těmto přírodním hormonům šanci. V obchodě jsem zakoupila své první sójové mléko (právě od Alpra J) a tu chuť jsem si zamilovala. Co víc si přát J . S odstupem času můžu říct, že kdyby moje první kroky směřovali k regálům Alnatury (která je levnější a kterou mám jinak moc ráda), tak sójové mléko nepiji dodnes.

Po více jak roce se můj cyklus srovnal natolik, že menstruaci mám již pravidelnou (resp. každý měsíc) a na poslední gyn. kontrole mi bylo řečeno, že mé vaječníky ovulují (což předtím neprobíhalo vzhledem k absenci menstruačního cyklu).

Neříkám, že sójové mléko je všelék, zároveň jsem se totiž začala zajímat o zdravou výživu a obohatila jsem jídelníček o spoustu jiných potravin, ale sójové mléko piji pravidelně každý den, ať už v kávě, nebo jej používám při přípravě snídaňových kaší a mých dalších kuchařských pokusech.

Ať už je to jakkoliv, tak na sójové mléko nedám dopustit! Koukám, že jsem se rozepsala víc, než jsem chtěla, ale chtěla jsem tu zmínit svou cestu, která může ukázat nový směr těm čtenářkám, které se potýkají se stejným problémem. A pokud jste u čtení neusnuli, tak tady je slíbená recenze.

Mandlový nápoj

S mandlovým nápojem jsme dobří známí, přiznávám se bez mučení, že se u nás doba objevilo již několikrát. Ráda jej piji jen tak, nebo ho používám při přípravě dezertů a s velkou oblibou do něj máčím celozrnné houstičky na výbornou hruškovou žemlovku J

Do teplé kávy mi již moc nesedí, ale ledovou s ním mám moc ráda. Také je výborné pro výrobu domácích ovocných zmrzlin a krémů J



Kokosový nápoj

Kokosový nápoj si u nás doma zamiloval zejména můj přítel, který ostatní neochucené rostlinné nápoje nemá zrovna v oblibě. Kokosový nápoj ráda používám do smoothies, nebo do snídaňových kaší. J

Do teplé kávy bych ho také nevolila, ale ledová v létě je s ním zkrátka osvěžující. Tento nápoj mám však nejradši jen tak samostatně!



Ovesný nápoj

Ovesný nápoj jsem ochutnávala poprvé a byla jsem mile překvapena. Z naší lednice zmizel hned druhý den, co jsem ho chodila upíjet, dokonce jsem kvůli němu „odstrčila“ z lednice i své sójové mléko a ranní ovesná kaše s ním byla dokonalá. Je nasládlé a moc dobré. A já jsem neodolala, a už jsem se doma zásobila dalšími kousky J. Vřele doporučuji! J



Soya cuisine

Sójová alternativa smetany pro mě není žádnou neznámou. Lehce oříšková chuť zdravě a lehce nahradí smetanu klasickou, ať už v omáčkách, krémových polévkách či při zapékání. Pro mě je nenahraditelná při přípravě lasagní, smetanových omáček na těstoviny (zejména v kombinaci se špenátem), a především v cizrnovém karí J



Soya chocolate

Sójové „svačinové mlíčko“ mi vypil přítel. Stačila jsem si jen jednou cucnout a bylo fuč. J Všimla jsem si, že na obalu je napsáno, že se jedná o novou recepturu, chuť čokolády, resp. kakaa byla výraznější a takhle při chladných večerech si ho dokážu představit i ohřáté a lá horká čokoláda J








Sečteno podtrženo, jsem byla se všemi produkty velmi spokojená. Našla jsem parťáka pro ovesné kaše v podobě ovesného nápoje, kterým to teď bude společně ladit J. Kdybych měla vyhlásit nejchutnější produkt, určitě by to vyhrál.

A jak dopadlo moje testování v praxi? Posuďte sami.

Snídaně: Ovesné (overnight) kaše

Na základ budeme potřebovat (1 porce):

5 lžic jemných ovesných vloček
10 lžic ovesného ALPRO nápoje

K ochucení:

1/2 banánu, lžička kakaa, lžička arašídového másla / nebo jakékoliv jiné ovoce + lžičku medu (já použila rýžový sirup)

Vločky smícháme s ovesným nápojem a necháme v mističce přes noc. Ráno přidáme ingridience k ochucení a výborná snídaně  je na stole. Variantu overnight ovesných kaší využívám během pracovního týdne. O víkendu si však ráda dám kaši teplou (stačí na sporáku ohřát 150 ml ovesného nápoje, přidat 5 lžic vloček, 2-3 minuty mírně povařit)











Svačina: Kokosovo-banánový dezert s chia seminíky

Na ovesný základ (2 porce) budeme potřebovat:

15 lžic ovesných vloček
25 lžic kokosového ALPRO nápoje
(omlouvám se za ty míry, ale zpravidla dělám podle oka)

Na kokosovo-banánový základ (2 porce) budeme potřebovat:

2 banány
2 lžíce chia semínek
3 lžíce kokosu
2 lžíce kokosového ALPRO nápoje

Ovesný základ promícháme a necháme 15 minut odležet. Kokosovo-banánový základ smícháme a rozmixujeme a též necháme 15 minut odležet. Takto připravené základy vrstvíme střídavě do skleniček. Můžeme doplnit plátky banánů či jiným ovocem. Necháme odležet alespoň jednu hodinu v lednici, nebo ještě lépe přes noc.










Oběd: Cizrnové karí

Budeme potřebovat (2 porce):

1 plechovku/sklenici cizrny (můžeme použít i vařenou)
1 sojovou alternativu smetany ALPRO cuisine
1 střední papriku (oranžovou, červenou)
1 menší cibuli
menší hrstičku slunečnicových semínek
1 lžičku kokosového oleje
3 lžíce kokosového ALPRO nápoje
1 lžičku karí (thajský typ)
1/2 lžičky uzené papriky
sůl, pepř

Cizrnu přecedíme a necháme odkapat. Mezitím si nakrájíme cibuli a papriku. Cibuli restujeme na kokosovém oleji, přidáme papriku a cizrnu. Ještě krátce restujeme. Přimícháme slunečnicová semínka, karí a uzenou papriku. Zalijeme ALPRO cuisine a ALPRO kokosovým nápojem. Osolíme, opepříme a povaříme společně tak 5 minut, aby se všechny chutě skloubili. Podáváme s rýží.




Oběd: Celozrnné špagety s listovým špenátem a brokolicí

Budeme potřebovat (2 porce):

1 menší brokolici
150 g čerstvého listového špenátu
1 menší cibuli
1 lžíci olivového oleje
1 sojovou alternativu smetany ALPRO cuisine
2 stroužky česneku
čerstvá sekaná bazalka
sůl, pepř
250 g celozrnných těstovin

Nejprve oddělíme jednotlivé hlavičky brokolice a vaříme v osolené vodě nebo připravíme na páře. Zároveň si můžeme v další hrnci uvařit těstoviny. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na olivovém oleji, přidáme uvařenou brokolici a listový špenát. Přilijeme sojovou alternativu smetany, osolíme, opepříme, a přidáme prolisovaný česnek. Hotovou směs smícháme s uvařenými těstovinami a čerstvou nasekanou bazalkou. Můžeme posypat strouhaným parmazánem či k jídlu přidat restované kousky kuřecího masa.




Večeře: Krémová dýňová polévka

Budeme potřebovat:

1 ks máslové dýně (cca 700 g dužiny)
1 ks cibule
1 lžíci olivového oleje
1 litr vody
1 sojou alternativu smetany ALPRO CUISINE
2 stroužky česneku
sůl, pepř, snítku rozmarýnu
pražená dýňová semínka (pouze na případné ozdobení)

Dýni oloupeme a vydlabeme, dužinu poté nakrájíme na menší kousky a cibuli také. Cibuli restujeme na olivovém oleji do zlata, přidáme pokrájenou dužinu z dýně, osolíme, opepříme a krátce restujeme, poté podlijeme vodou. Vaříme 15 - 20 minut do změknutí dýně. Potom rozmixujeme do hladka a přidáme sojovou alternativu smetany a vaříme ještě 2-3 minuty. Na závěr vmícháme prolisované stroužky česneku a na drobno nasekanou snítku rozmarýnu a dále již nevaříme.







ALPRO rostlinné produkty se dají zkrátka užít na všechny možné způsoby. O jejich výrobě a prospěšnosti se můžete dočíst na stránkách výrobce, tak ušetřím pár řádků a poradím Vám, kde tyto produkty koupíte. Osobně nejlepší zkušenost mám s obchody zdravé výživy, obchodním řetězcem Globus  a drogerií DM.  

Tak namlsala jsem Vás alespoň trochu na tyto dobroty? Nebo máte vlastní zkušenost s ALPRO výrobky?  A pokud ALPRO výrobky už znáte, napište mi jaký je Váš favorit :-)

Hezký večer

V.

Žádné komentáře:

Okomentovat