čtvrtek 5. března 2015

Cizrnový humus / Chickpea's hummus

Cizrna patří k mým nejoblíbenějším luštěninám, ale všeobecně jí do svého jídelníčku řadím velmi často. Můžu jí jak na sladko (buchta z cizrny), tak na slano (cizrnové karí), můžu jí zkrátka v jakékoliv podobě :-) Dnes jsem si pro Vás připravila recept na cizrnový humus.


Humus má v sobě plno železa, vitamínu C, kyseliny listové a vitamínu B6. Díky cizrně má vysoký obsah proteinů a vlákniny, takže zkrátka velmi zdravá mňamka. :-)

Na základní podobu humusu budeme potřebovat:

100 g cizrny (váha uvedena v suchém stavu, před vařením)
2-3 lžíce tahini (sezamová pasta)
1 lžíce olivového oleje
studená voda podle potřeby (na získání vyhovující konzistence hummusu)
šťáva z 1/2 menšího citronu
sůl
 

Přes noc namočenou cizrnu vaříme do změknutí, zpravidla cca 40 minut. Cizrnu slijeme, scedíme a necháme vychladnout. Přendáme do misky, přidáme tahini, olivový olej, studenou vodu a šťávu z  citronu a sůl. Mixujeme do hladka. V případě, že Vám přijde, že směs má konzistenci hustější, než byste si představovali, přidávejte po lžících studenou vodu. Celou směs můžete dochutit stroužkem česneku.

Vím, že koupit cizrnu v dnešní době není problém, dá se sehnat v každém supermarketu a to dokonce i v BIO kvalitě, případně jí v úpravě na páře prodává Bonduelle. Sehnat však takové tahini bez návštěvy specializovaného obchodu může být větším oříškem. Tahini si snadno za pár korun vyrobíte doma (případně ho v tomto pokrmu můžete nahradit tím, že k mixované směsi přidáte 2 lžíce sezamových semínek)

Na pastu tahini budeme potřebovat:
100 g sezamových semínek
60 ml olivového oleje (když mám doma sezamový, míchám půl na půl)
špetku soli
kvalitní mixér

Sezamová semínka nasypeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáte troubě na 170-180 stupňů 5-7 minut a poté seminka promícháme a pečeme dalších 5-7 minut. Je důležité tento proces hlídat. Semínka se snadno spálí a my je potřebujeme mít pěkně zlatavé :-) Vychladlá do zlata upečená semínka vložíme do mixéru, kde je mixujeme nejprve samotné a poté pozvolna přiléváme olivový olej a mixujeme do hladka.

Hummus se může podávat s celozrným pečivem, jako příloha k masu, já ho mám ráda jen tak nebo si do něj namáčím domácí tortilu, ale také ho po lžičkách ujídím třeba k rajčatům. :-)
Základní podobu hummusu si můžete dále ochutit podle svého, přidávám pár svých tipů:

- k hummusu přimixujeme 1/3 avokáda a opepříme
- k humusu přimixujeme 2-3 plátky sušených rajčat
- s humusem smícháme lístky koriandru, přidáme ještě více citronu a špetku citronové kůry

A co vy? Znáte humus? Jak si ho dochucujete? :-)
Dobrou chuť.

V.


Žádné komentáře:

Okomentovat