pátek 6. března 2015

Vepřová panenka Wellington / Pork tenderloin Wellington

Uff, tak to má úspěšně za sebou :-) Neodolala jsem a vyzkoušela jsem upéct ten slavný (nejen) Gordonův recept na Wellington. A jak se mi to povedlo?
















Pro svou verzi receptu jsem zvolila vepřovou panenku, ale příště, už to bude vážení na ostro a snad odvážím i hovězí svíčkovou :-)


Ingredience na 4 porce (kousky):

1 balíček již rozváleného listového těsta (nejlepší Belbake z Lidlu, krásně se s ním pracuje a dobře „listuje“)
600 g vepřové panenky
1 balení čerstvých žampionů (250g) stačí i méně
1 menší cibule
8-12 plátků slaniny, pršuta nebo parmské či schwarzwaldské šunky (tak aby byli pěkné plátky, které se nebudou rozpadat)
trochu hořčice (dijonská, nebo jiná)
kamenná sůl, obyčejná sůl, pepř, olivový olej
1 žloutek
potravinářská folie


Nejprve odblaníme a nakrájíme panenku na 4 díly (je důležité vybrat pěknou, tak aby byl „váleček“ pravidelný), případné konce a nerovné okraje můžeme odřezat a udělat z nich medailonky navíc. Žampiony rozmixujeme nebo nakrájíme na opravdu drobné kousky. Cibuly taktéž. Orestujeme cibuli, poté žampiony a celou směs opepříme a osolíme a podusíme, dokud se nezbavíme vody. Poté tuto směs necháme vychladnout. Na čisté a rozpálené pánvi ze všech stran řádně orestujeme osolenou a opepřenou vepřovou panenku, tak aby se maso zatáhlo a nepouštělo šťávu (cca 5-10 min). Maso poté necháme vychladnout. Na pracovní desku rozložíme potravinářskou folii, položíme 2-3 plátky slaniny, tak aby se kraji mírně překrývali, rozprostřeme na ní směs ze žampionů. Kousek vepřové panenky potřeme hořčicí a položíme na připravenou slaninu se žampiony. Zabalíme, tak aby byl balíček těsný a ideálně nic z pod slaniny do balíčku nevytékalo (šťáva, houby, hořčice, ne vždy se povede: D). Opakujeme se všemi kousky a dáme na hodinu uležet do lednice. (Nikdy nemám tolik času, tak vyndávám už po deseti minutách, ale věřím, že čím déle se odleží, tím lépe balíčky budou držet. Rozválené těsto ještě lehce přejedeme válečkem. Rozřízneme na čtyři díly. Konec kratší strany potíráme žloutkem (cca 1 cm). Do středu položíme balíček s masem (již rozbalený od fólie) a zabalíme. Je důležité při balení těsto neprotrhnout a utěsnit, tak aby v balíčku s těstem nebyl žádný vzduch. Jinak hrozí, že nám v troubě balíček vyteče a přijdeme o šťávu. (Vždy mi nějaká vyteče a maso bývá stejně šťavnaté ;-), tak se rozhodně netrapte!) Hotové balíčky můžeme přendat na plech s pečícím papírem, nebo opět zabalit do folie a nechat uležet v lednici. (tento bod už vynechávám) Potřeme zbylým žloutkem, když máme silnou vrstvu těsta, tak můžeme tupým koncem nože udělat nějaké vroubkování. Pozor na protrhnutí těsta! Posypeme krystalky soli. Pečeme na 180 stupňů. Pokud chcete mít maso úplně propečené, tak 40-50 minut. Pokud snesete medium, tak 35-40 minut. Záleží na průměru vepřové panenky. Na plechu necháme ještě 5-10 minut (mimo troubu) a krájíme opravdu ostrým nožem, případně elektrickým. Podáváme se šťouchaným bramborem, nebo zeleninou :-)



Dobrou chuť!
V.


Žádné komentáře:

Okomentovat