čtvrtek 30. dubna 2015

Tak chutná Řecko: Zeleninová musaka / Waves on Greece: Vegetable moussaka

Slibované testování řeckých balzamikových krémů Kalmáta Papadimitriou na základě mé účasti ve výzvě pro Blogerky.cz pokračuje, tentokrát stylově! Musaka je typickým pokrmem Balkánu,a tak jsem se pro vás rozhodla připravit vegetariánskou verzi této dobroty. Tentokrát jsem měla ale v kuchyňi pomocníka, teda pomocnici Lucku z blogu Life enthusiasm a skvěle nám to šlo :-)







Budeme potřebovat:

5 středně velkých brambor
1 menší cuketu
1 lilek
2 rajčata
1 papriku
1 šalotku
2-3 lžíce světlého balsamikového krému
sůl, pepř
koření (nějaké bylinky, nebo třeba směs Gyros pro řeckou kuchyňi od Antonína, kterou jsem použili my)
trochu másla, mouky a smetany a mléka na bešamel
100g sýru Feta

Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Šalotku nakrájíme na drobno. Ostatní zeleninu potom také na kolečka (tenčí plátky). Plátky lilku osolíme, necháme vypotit a poté opláchneme nebo vysajeme papírovou utěrkou přebytečnou vlhkost. Do zapékací mísy vrstvíme vždy vrstvu z brambor, kterou začínáme a poté vrstvu zeleniny. Každou vrstvu  mírně osolíme, opepříme a dochutíme kořením, také jí zakapeme olivovým olejem a přidáme balsamikový krém. Poslední vrstvu by měla tvořit zelenina. Na pánvičce si připravíme bešamel. Rozpustíme lžíci až dvě másla, zasypeme mouku, vytvoříme světlou jíšku, kterou zalijeme smetanou, požadovanou hustotu doladíme postupným přidáváním mléka. Do hotového bešamelu přidáme na kostičky nakrájený Feta sýr a necháme rozpustit, případně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrstva sýrového bešamelu přijde navrch a teď už je zapékáme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů, dokud se nám na povrchu nevytvoří pěkná krusta, přibližně 45 minut. A můžeme servírovat. 

Tip na závěr: Pokud si nechcete odpustit maso, můžete jednotlivé vrstvy proložit mletým masem, které si připravíme na pánvičce a které smícháme s 1 konzervou krájených rajčat.


Co z řecké kuchyně jste si zamilovali vy?

V.








Žádné komentáře:

Okomentovat